Istorijat

Art Vista d.o.o. je preduzeće za filmsku, tv i bioskopsku distribuciju, osnovano 1996. godine. Dugi niz godina bavimo se televizijskom i filmskom distribucijom u Srbiji i u regionu, uz redovno prisustvo na najvećim evropskim konvencijama bioskopske i distributerske delatnosti. Sa velikim uspehom Art Vista se bavi bioskopskim prikazivanjem i jedno je od prvih privatnih preduzeća u Srbiji koje se bavi ovom delatnošću. Osnivač preduzeća je  Zoran Cvetanović, a direktor je Nebojša Ćetković.

U vlasništvu Art Vista d.o.o. su dva renomirana bioskopa – beogradski Roda Cineplex i novosadski Arena Cineplex.

Art Vista d.o.o. još od svog osnivanja 1996. godine aktivno učestvuje u stvaranju bioskopske mreže u našoj zemlji. Jedno je od prvih privatnih preduzeća u Srbiji koje se bavi prikazivačkom delatnošću, prateći najviše svetske standarde u pogledu bioskopske opreme i pratećih sadržaja u prikazivanju.

Još 1996. godine Art Vista otvara svoj prvi bioskop – bioskop Vuk koji se nalazio u prostoru današnje Ustanove kulture Vuk Karadžić na Zvezdari.

Nakon toga, 28.08.1997. otvoren je bioskop Roda kao prvi privatni bioskop na Čukarici. Roda 2002. postaje Roda Cineplex, kompletno renoviran i digitalizovan, sa novim enterijerom i tri sale opremljene najsavremenijom bioskopskom opremom. Sve sale bioskopa Roda Cineplex  su opremljene poslednjom generacijom digitalnih projektora Barco, 3D modulatorima, kao i vrhunskom Dolby opremom za reprodukciju zvuka, pa nije ni čudo sto svi domaći autori svoje kontrolne projekcije prave upravo u „studijskim uslovima” Roda Cineplex-a.

2010. godine Art Vista otvara svoj prvi bioskop van Beograda – rekonstrukcijom i adaptacijom bioskopa Arena u Novom Sadu otvoren je moderan Arena Cineplex sa šest bioskopskih sala u skladu sa najnovijim svetskim standardima. Rekonstrukcijom i adaptacijom starog bioskopskog prostora dobijen je prvi multipleks u Vojvodini, sa šest vrhunski opremljenih sala, ukupnog kapaciteta od skoro 1.000 mesta, kao i ugostiteljskim objektom. 

Devastirana bioskopska mreža u Srbiji pod hitno je trebala osveženje, a mi smo ponudili najbolje. Od avgusta 2013. godine posredstvom mobilne opreme u vlasništvu Art Vista d.o.o, a u saradnji sa Mobil3DCinema d.o.o, opremili smo 7 mobilnih bioskopskih ekipa, koje u postojećim gradskim bioskopskim salama, kulturnim centrima, dvoranama, sportskim salama, kao i na otvorenom, širom Srbije, prikazuju filmove u vrhunskoj 2D i 3D tehnologiji.

Sve mobilne ekipe su opremljene Barco i Christie 3D projektorima, Doremi serverima, Harkness silverscreen platnima i Dolby surrond opremom. Na ovaj način smo bioskopsku magiju vratili, ili prvi put doneli, u više od 130 gradova i mesta širom Srbije.

Televizijska i filmska distribucija primarna je delatnost Art Viste. Poslovanje u prvim godinama smo bazirali na distribuciji televizijskih sadržaja, a poslednjih godina smo se specijalizovali za distribuciju domaćih ostvarenja koja su postigla više nego izuzetan uspeh kod publike u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj i na evropskom tržištu.

Filmove koje je do sada distribuirala Art Vista pogledalo je preko 2,000,000 ljudi. U 2018. Zajedno sa svojim partnerima oformili smo mrežu distribucije domaćih filmova u dijaspori, gde smo ostvarili fantastične rezultate. Takođe, naša firma se bavi i svetskom prodajom prava, tako da smo na evropskom marketu u Berlinu, 2019. Godine, sklopili dogovor sa kompanijama iz Japana, Kine, Južne Koreje, Francuske, I prodali prava za film Južni Vetar.

U proteklom periodu distribuirali smo domaće filmove, Realna priča, Vojna Akademija 5, Balkanska međa, Taksi bluz, Južni vetar, Prokleti pas, The Books of Knjige: Slučajevi pravde, Kozje uši, Biser Bojane, Zona Zamfirova drugi deo, Santa Maria della Salute, Vojna akademija 3 – novi početak, Dnevnik mašinovođe, Braća po Babine linije, Smrdljiva bajka, Kad ljubav zakasni, Vojna akademija 2, Vir, Love hunter, Branio sam mladu Bosnu, Peti leptri 3D, Gorčilo- jesi li to došao da me vidiš, Za kralja i otadžbinu, kao i strana ostvarenja Tengo ganas de ti i Spring breakers.

Filmska i televizijska distribucija uvek je činila sastavni deo poslovanja naše firme. Naš cilj je da kroz bioskopsku mrežu koju posedujemo, kao i saradnjom sa drugim lokalnim prikazivačima, nezavisnim producentima obezbedimo najbolje uslove za plasman i distribuciju filmova na tržištu Srbije i Crne Gore, kao i šire, u region i Evropi i ostatku sveta.

Verujemo da je kreativna distribucija jedini način da se postignu najbolji rezultati tokom eksploatacije filma.

Biografija osnivača

Zoran Cvetanović je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu 1983 godine.

Od 1983. do 1986. godine radio je u kompaniji Indust Impex, na poslovima uvoza i izvoza.

Od 1986. do 1996. bio je zaposlen u Jugoslavija filmu na poziciji komercijalnog direktora zaduženog za svetsku prodaju domaćih filmova,uvoz stranih filmova i promociju domaćih filmova na stranim festivalima. Od 1996. godine, kada je osnovao kompaniju ART VISTA d.o.o, uspešno se bavio filmskom produkcijom, distribucijom i prikazivanjem filmova u bioskopima RODA CINEPLEX u Beogradu i ARENA CINEPLEX u Novom Sadu. Takođe, pokrenuo je MOBIL 3D CINEMA, mrežu pokretnih digitalnih bioskopa u 2D i 3D tehnologiji u više od 120 mesta u Srbiji i Crnoj Gori.

Osnivač je prikazivačke mreže u koju su redom ulazili bioskopi u Beogradu: Vuk, Roda Cineplex, Šumadija – Roda 2, u Novom Sadu Arena Cineplex, u Srbiji i regionu Mobil 3D Cinema.

Na polju filmske distribucije, mnogi najuspešniji filmovi domaće produkcije svoj put do bioskopske publike našli su upravo zahvaljujući distribuciji Art Viste.

Posle 33 godine provedene u reproduktivnoj kinematografiji ulazi u snimanje svog prvog filma, kao koproducent filma JUŽNI VETAR koji ostvaruje zapažen uspeh u zemlji, regionu i svetu. Zoran Cvetanović uspeo je da napravi vertikalnu povezanost kompletnog biznisa, zaokruživši proces od produkcije, distribucije, prikazivanja filmova i svetske prodaje i može se slobodno reći da je Art Vista jedna od retkih kompanija iz oblasti domaće kinematografije koja je uspela u tome.

Cvetanović je od 2012. bio član AKADEMIJE FILMSKE UMETNOSTI I NAUKE (AFUN), u periodima od 2003. do 2007. i od 2013. do 2015. bio je član upravnog odbora FILMSKOG CENTRA SRBIJE, predsednik SEKCIJE FILMSKIH PRIKAZIVAČA SRBIJE, pri privrednoj komori Srbije i član predsedništva GRUPACIJE ZA KINEMATOGRAFIJU, pri privrednoj komori Srbije. Nagrađen je prizanjem POSLOVNOG LIDERA za 2018. koju dodeljuje Provredna komora Srbije.

Nakon duge i teške bolesti, Zoran Cvetanović je preminuo 4. jula 2019. godine. Zoran Cvetanović je ostavio neizbrisiv trag u razvoju domaće filmske scene.