Drama

Za kralja i otadžbinu

Režija
Radoš Bajić
Glavne uloge
Marko Nikolić
Neda Arnerić
Nebojša Glogovac
Nenad Okanović
Maša Lazarević
Drama

Za kralja i otadžbinu

Za kralja i otadžbinu

Sadržaj:

“Za kralja i otadžbinu” je dirljiva priča koja prati sudbinu starog srpskog ratnika Milisava Janjića, bivšeg kaplara, koji se tokom Drugog svetskog rata borio protiv nemačkog okupatora kao pripadnik Ravnogorskog pokreta i posilni pukovnika Dragoljuba Draže Mihailovića. Kroz vešto preplitanje njegovih uspomena i sećanja na prošlost i ratna dešavanja u proleće 1941. godine, sa savremenim trenucima, autor pripoveda o napadu fašističke Nemačke, Aprilskom ratu i slomu Kraljevine Jugoslavije, o nedaći koja je zadesila srpski narod, gubitku slobode, pojavi oslobodilačkih pokreta u Srbiji i o jednom srpskom vojniku, koji se posle 65 godina izgnanstva u Americi, vraća u otadžbinu.

Film nosi snažnu antiratnu i humanu poruku. Posvećen je svim rodoljubima i patriotama koji su 1941. godine branili svoju zemlju i odaje počast najboljim slobodarskim tradicijama i težnjama srpskog naroda, ma kako on u Drugom svetskom ratu bio organizovan.

Originalni naslov:

Za kralja i otadžbinu

Početak prikazivanja:

26.3.2015.

Dužina trajanja:

83 min

Država/Godina:

SRB/2015

Žanr:

Drama

Režija:

Radoš Bajić

Distribucija:

Art Vista doo

Glumci:

Marko Nikolić, Neda Arnerić, Nebojša Glogovac, Nenad Okanović, Ivana Adžić, Maša Lazarević, Slobodan Ninković, Ljiljana Stjepanović, Lazar Ristovski, Nenad Jezdić, Ivan Vučković, Aleksandar Đurica, Nedeljko Bajić, Miloš Timotijevići mnogi drugi.