koja je zakazana za 14. septembar u 20.30 časova u Sava Centru, najavljena je u ponedeljak 12. septembra na konferenciji za novinare u bioskopu Roda Cineplex.

Scenarista i reditelj Radović, kome je ovo četvrto ostvarenje, posle tri igrana i jednog dokumentarnog sa Lazarom Ristovskim, kaže da su morali da snime ovo ostvarenje zbog toga što su oni deca iz železničarskih porodica.

- Moj deda Uglješa je bio mašinovođa, a Lazarev otac je bio železničar tako da smo mi sebe smatrali emocionalno kompetentnim i nadležnim da snimimo jedan film. Tako da smo pre pet – šest godina počeli da razmišljamo o tome i da smišljamo način kako toj temi prići. Tema je teška i nezgodna. Taj njihov posao je nepoznat ljudima i ima jednu tragičnu notu, tako da smo dugo razmišljali kako da priđemo toj temi, da je ne učinimo suvišne crnom i da ne napravimo jedan suviše crni film. Opet mašinovođe su sklone da o tom svom životu prilaze sa puno humora, pa smo smatrali da bi humor bio nužan u tom filmu a opet smo se plašili da ne odemo u komediju. I dok smo pronašli taj pravi ton kojim ćemo ispričati priču, trebalo nam je neko vreme – objašnjava Radović i dodaje da je ideja za film potekla od pokojnog montažera Marka Glušca. Radović napominje da je za njega ovo film o ljubavi, pre svega o ljubavi jednog ostarelog mašinovođe i njegovog usvojenog sina.

-Želeo sam i trudio sam se da film bude nežan, topao, dirljiv, ali na kraju i smešan o smrti i kako je preživeti – naglašava reditelj i scenarista.

Glumac i producent Lazar Ristovski koji tumači lik Ilije, misli da je glumcu uvek nova uloga i novi početak.

-To zvuči kao fraza ali to je istina. Novi lik je novi čovek i u njemu treba otkriti šta je novo, njegove karakeristike, izgled, emocije… To je za nas uvek veliki izazov zbog čega se mi bavimo glumom i počinjemo uvek sve iz početka – ističe Ristovski i dodaje da je uveren da će ovaj film vratiti publiku u bioskope.

Glumica Mirjana Karanović, koja tumači Jagodu, kaže da kada glumi u filmu jednostavno uvek voli da se osloni na reditelja.

- Volim da imam reditelja koji zna gde želi da me povede i nekako se osećam sigurno, a ja volim da se osećam sigurno. A ono što Lazar i ja nalazimo kao dodatni kreativni prostor, pa se bavimo i režijom, to su neke druge stvari. Ni on, ni ja, nikada nećemo prestati da budemo glumci, jer biti glumac je velika radost. Kada mi je Miloš rekao kako Jagoda treba da uzgleda i kakva je njena prošlost, meni se to veoma svidelo. Volim kada postoje te neke malo suprostavljene stvari, kad nekom formom ili nekakvim odelom pokrivaš nekakav sadržaj koji može da bude potpuno drugačiji. Kada se tako nešto igra to je uvek zanimljivo za glumce. Inače, ja sam potpuno fascinirana otkrićem kakav je život mašinovođa. Nikada nisam pretpostavljala koliko je njihov posao težak. I ti ljudi ne viču na sav glas kakvi su njihovi životi. Jako mi je drago što učestvujem u ovom projektu koji će približiti nama laicima koliko je taj posao užasno emotivan i fizički težak – otkiva Karanovićeva.

U filmu glume još i Nina Janković, Mirjana Karanović, Jasna Đuričić, Mladen

Nelević, Danica Ristovski, Haris Burina, Tihomir Stanić, Pavle Erić…

 

Posle beogradske i novosadske premijere film će početi svoj boskopski život širom Srbije. Tako će se u petak. 16. septembra održati premijera u Kraljevu i Kragujevcu, 17.09. u Leskovcu u okviru festivala  filmske režije, a potom slede i premijere u Pančevu (19.09), Mladenovcu (20.09), Lazarevcu (21.09),Vršcu(22.09), Smederevu (23.09), Aranđelovcu (25.09) Velikoj Plani (26.09.), Valjevu (01. 10)…