ZA KRALJA I OTADZBINU

za-kralja-i-otadzbinu-s

Direktor fotografije:Predrag Jočić
Režiser i scenarista: Radoš Bajić
Scenograf:Dragan Mićanović
Kostimograf:Vesna Teodosić
Masker:Dušica Vuksanovići Aleksandar Rasinac
Snimatelj zvuka:Darko Glišići Vladica Budić
Dizajner zvuka:Igor Perović
Muzika:HIBOU
Glumci:Marko Nikolić, Neda Arnerić, Nebojša Glogovac, Nenad Okanović, Ivana Adžić, Maša Lazarević, Slobodan Ninković, Ljiljana Stjepanović, Lazar Ristovski, Nenad Jezdić, Ivan Vučković, Aleksandar Đurica, Nedeljko Bajić, MilošTimotijevići mnogi drugi.

Direktor fotografije: Miloš Spasojević
Montaža Stevan Marić

Web: Kad ljubav zakasni
IMDB: Kad ljubav zakasni

Sinopsis:

“Za kralja i otadžbinu” je dirljiva priča koja prati sudbinu starog srpskog ratnika Milisava Janjića, bivšeg kaplara, koji se tokom Drugog svetskog rata borio protiv nemačkog okupatora kao pripadnik Ravnogorskog pokreta i posilni pukovnika Dragoljuba Draže Mihailovića. Kroz vešto preplitanje njegovih uspomena i sećanja na prošlost i ratna dešavanja u proleće 1941. godine, sa savremenim trenucima, autor pripoveda o napadu fašističke Nemačke, Aprilskom ratu i slomu Kraljevine Jugoslavije, o nedaći koja je zadesila srpski narod, gubitku slobode, pojavi oslobodilačkih pokreta u Srbiji i o jednom srpskom vojniku, koji se posle 65 godina izgnanstva u Americi, vraća u otadžbinu.

Film nosi snažnu antiratnu i humanu poruku. Posvećen je svim rodoljubima i patriotama koji su 1941. godine branili svoju zemlju i odaje počast najboljim slobodarskim tradicijama i težnjama srpskog naroda, ma kako on u Drugom svetskom ratu bio organizovan.