SANTA MARIA DELLA SALUTE

VISIONTEAM, RTS I ART VISTA VAM PREDSTAVLJAJU NAJVEĆU SRPSKU

LJUBAVNU PRIČU -  “SANTA MARIA DELLA SALUTE”

 „Dve se u meni pobiše sile,

mozak i srce, pamet i slast…”

Priča o Lazi Kostiću počinje u Veneciji, pred crkvom Santa Maria della Salute, zbog koje se pesnik u mladosti pesmom ljutio na dužda što je za gradnju te crkve posekao silne šume u našim krajevima.

Ovo je emotivna ispovest o najvećoj srpskoj ljubavnoj priči, o odnosu najvećeg pesnika srpske književnosti i mlade, učene, lepe Lenke Dunđerski.  

Film nas vodi kroz život i unutrašnju borbu velikog i „drukčijeg“ čoveka, pesnika, prevodioca, doktora prava, novinara…

U poznom dobu, Lazi će se duh Lenke Dunđerski i crkva Santa Maria della Salute među sobom preplitati i dovesti do stvaranja njegove čuvene pesme.

Naša priča prati čitav taj neobično dinamični život.

Tamara Aleksić kao Lenka Dunđerski i Vojin Ćetković kao Laza Kostić

 Scenario i režija: Zdravko Šotra

U filmu glume i: Nebojša Ilić, Aleksandar Berček, Dejan Lutkić, Sloboda Mićalović, Aleksandar Đurica, Nebojša Dugalić, Joakim Tasić, Nela Mihajlović, Srdjan Timarov, Miki Krstović, Svetlana Bojković, Nebojsa Kundačina, Radoje Čupić, Milica Grujičić, Tihomir Stanić…                      

Direktor fotografije: Veselko Krčmar

Muzika: Vojkan Borisavljević

Kostim: Ivanka Krstović

Scenografija: Dejan Anđelković

Maska: Dubravka Bušatlija

Montaža: Petar Putniković

Saradnik na scenariju: Vanja Čobanov

Izvršni producenti: Dragan Đurković i Dejan Lutkić

Prema naslovu najlepše ljubavne pesme srpske poezije, nakon tri godine rada na scenariju, Zdravko Šotra je snimio film koji će dočarati burnu životnu priču Laze Kostića, esejiste i pesnika najljubavnije ljubavne pesme u srpskoj poezij.

Santa Maria della Salute prati epohu romantičarskog doba koje je obeležio život i delo Laze Kostića, a pre svega neostvarenu ljubav sa mnogo mlađom Lenkom Dunđerski.

Film je sniman na lokacijama u Novom Sadu, Subotici, Somboru, Beogradu,  na Cetinju, u Boki Kotorskoj i Veneciji.

Svečana premiijera održaće se 20. decembra u 20.30 časova u Sava Centru,  dan kasnije u bioskopu “Arena Cineplex” u Novom Sadu, a potom i u svim većim bioskopima u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj.\